Yerli lojistik platformu Diginak, ABD pazarına göz dikti

Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca “İş modelimiz Amerika pazarının geçmiş dinamikleri ve gelecek vizyonu incelenerek geliştirildi. Amerika pazarında da, Türkiye gibi Bireysel Nakliyeci ( Owner Operator) odaklı bir özmal yapısı var. Yakın bir zamanda bu pazara güçlü bir giriş yapmayı planlıyoruz” dedi.

Taşımacılık hizmetini uçtan uca dijitalleştiren yeni nesil akıllı lojistik platformu Diginak.com, araç tedarik ihtiyacının oluşmasından yükün alıcıya teslim edilmesine kadar geçen süreçteki tüm adımların dijital olarak yönetilmesini sağlıyor. Dijital taşımacılık hizmetini, Ulaştırma Bakanlığından aldığı TIO (Taşıma İşleri Organizatörü) yetki belgesi kapsamında gerçekleştiren Diginak.com, müşterilerine ve üye iş yerlerine anahtar teslim taşıma hizmeti sunuyor.

Lojistik sektöründeki tüm paydaşları lojistik sürecinin içinde tutarak sektörün ekonomi döngüsünü koruyan ve paydaşların finansal yapılarını güçlendiren servisleri ile dikkat çeken Diginak.com’un CEO’su Oğuzhan Karaca ile 2023 hedefleri ve sektördeki son gelişmeleri konuştuk.

Bu iş kolu ile ilgili dünyada trend nedir?

Bu iş kolunda dünyada farklı segmentler var. Örneğin son kilometre (Last mile) olarak adlandırdığımız segmentte dijitalleşme çok güçlü, aynı zamanda rekabette yoğun. Market&restoran alışverişleri bu segmenti destekledi. Bunun yanı sıra şehir içi mikro dağıtım olarak adlandırdığımız kategori ise çok hızlı dijitalleşti. Bunların yanına e-ticaretle beraber yükselen kargo/paket dağıtımını çok hızlı büyüme gösterdi. Pandemi süreci hayatımızın her alanında dijitalleşmeyi 10 yıl hızlandırdı. Yeni birçok teknoloji çok kısa süre de hayatımızın gerçeği haline geldi. Tüm bu gelişimler ışığında hemen hemen her sekötde dijital dönüşümü deneyimledik.

2023 ciro ve büyüme hedefiniz nedir? 2022 yılında 6 kat büyüdünüz. 2023 de kat kat büyüme öngörüyorsunuz?Ayrıca Diginak.com, idacapital tarafından yürütülen innovate21st hızlandırma yatırım programı kapsamında yatırım aldı. Süreç hakkında bilgi verir misiniz?

DIGINAK.COM, idacapital tarafından yürütülen innovate21st hızlandırma yatırım programı kapsamında, kayda değer bir yatırım aldı. Nakliye sektörünün daha da ileriye taşınması için yeni teknolojilere ve kanal yapısına sık sık yatırım yapan firmamız,  idacapital’den aldığı finansal destek ile global ölçekte hedef büyüttü.

İdacapital’den aldığı yatırım ile Fintech altyapısını güçlendiren DIGINAK.COM, 2023 yılında 4 kat büyüyerek 1 milyon ton yük taşımayı hedefliyor. Organik büyümememiz neticesinde; 2023 yılında 100 Milyon TL ciro hedefini gerçekleştireceğimize inanıyorum. Büyümek için iş prensiplerimizden ve kaliteli hizmet anlayışımızdan ödün vermek niyetinde değiliz.  İlkesel tutumumuz çok net.  Bölgenin yıldız oyuncusu olma hayaliyle yola çıktık.

Sektörün kendisi ve pazarın genel ihtiyaçları katalizör konumunda büyümemize imkan sağlayacak. İdacapital’den aldığımız destek ile gücümüze güç kattık. Teknolojik, organizasyonel ve finansal olarak oldukça güçlü bir yapımız var. Sektörün tüm paydaşlarını bünyemize entegre ederek, katma değer yaratmak önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Lojistik ve taşımacılık sektöründe dijitalleşme kime ne katıyor

Dijitalleşme Lojistik ve Taşımacılık sektörüne en çok entegrasyon, erişilebilirlik ve izlenebilirlik katıyor. Bana göre en önemli katma değer entegrasyonla ortaya çıkıyor. Örneğin Fintech’ler ile entegrasyon finansman sorununu azaltıyor, Endustri 4.0 ile entegrasyon ise tedarik zincirinde sürekliliği sağlıyor.  IoT ( Internet of Things) ile entegrasyon ise reel time ( Gerçek zamanlı) veri toplamayı mümkün kılıyor. Erişilebilirlik pazara giriş hızını ( Speed to Market) destekliyor, izlenebilirlik ise günümüz dünyasının yükselen trendi.

Sizce sektör 2-3 hatta 5 yıl sonra nerede olacak

Sektör Covid sürecinde ciddi bir ileri itme yaşadı ancak devamında pazarın daralması ile beraber gelir modeli zayıf olan girişimler küçülmeye gittiler ve stratejilerini gözden geçirmeye başladılar. Sektör tam dijitalleşmeye odaklandığı için B2B ( Business to Business) istediği ilerlemeyi kaydedemiyor. Dijital taşımacılık,  hibrid modellerle biraz sahayı rahatlatmalı ve içine çekmeli. Her 7 yılda bir eldeki teknolojik bilginin %50 sinin değiştiğini göz önüne alırsak 5 yıl sonra yollarda aktif otonom TIR lar görmeye hazır olmak gerekiyor. Ama işin sonunda belki sürücü aktif sürüş yapmaktansa “nezaret işçisi” şeklinde kontrolör olarak katma değer üretmeye devam edebilir.

Diginak’ 5 yıl sonra nerde görüyorsunuz?

 Diginak’ın 5 yıl sonra FTL ( Full Truck Load) yurtiçi pazarının en büyük oyuncusu olacağına inanıyorum.  Hızlı bir ivme yakaladık. Sosyal etki katsayımız  ( Social Impact) çok yüksek. Yıkıcı olmaktansa kuşatıcı olmayı tercih ediyoruz. Sektörün tüm paydaşları DIGINAK.COM’ da kendisine bir yer bulabilir. Entegrasyon konusunu çok önemsiyoruz. 5 yıl sonra sektördeki her 3 araçtan 1’nin DIGINAK.COM üzerinden atanacağını düşünüyorum.

Global ölçekte planlarınız ve hedefleriniz nelerdir

 İş modelimiz Amerika pazarının geçmiş dinamikleri ve gelecek vizyonu incelenerek geliştirildi. Amerika pazarında da, Türkiye gibi Bireysel Nakliyeci ( Owner Operator) odaklı bir özmal yapısı var. Aracı ( Broker) kavramı çok güçlü. DIGINAK.COM, Türkiye yurtiçi karayolu piyasasının ihtiyaçları göz önüne alınarak Amerika modeli ile harmanlanarak geliştirildi. Öngörümüz DIGINAK.COM’un orta vadede Amerika pazarına etkin bir giriş yapacağı yönünde.

Türkiye’de sizi rakiplerinizden ayıran en önemli özelliğiniz nedir? Rakipleriniz hangi konuda size göre yanlış adım attı? Siz hangi noktada onlardan 1 adım öndesiniz?

 Dijital Taşımacılık Sektörüne hizmet eden veya emek veren herkese şapka çıkartırım. Çünkü yapılan iş oldukça zor ve sektör oyuncuları tam anlamıyla saygıyı hak ediyor diyebilirim.  O yüzden bazı kurumlar yanlış adımlar attı demek istemiyorum.  Her modelin kendine göre artıları ve eksileri var. Önemli olan bir dikey yakalayıp yükselmek, kötü bir model bile iyi yönetilirse sektörde kendine yer bulabilir. Bizi ise diğerlerinden ayıran en önemli özellik yönetimin sahadan geliyor olması ve sektörün paydaşlarını ve FinTechleri işin içine çekiyor olması diyebilirim.

2023’de hangi yeni teknolojilere yatırım yapacaksınız

2023 de “entegrasyon” bizim mottomuz. Finans dışı banka kuruluşları ve FİNTECH’ ler ile tam entegrasyonu hedefliyoruz ki KOBİ’ leri ve Kamyoncuları yani bireysel nakliyecileri rahatlatalım. Son dönemde yapay zeka ve makine öğrenmesi alanlarına odaklanmış durumdayız. Bu teknolojilere yatırım yapıyoruz.

Kaynak: https://www.businessworldglobal.com/yerli-lojistik-platformu-diginak-abd-pazarina-goz-dikti/

KOBİ’lere online TIR servisi

Diginak - 7.11.2023

Pandemi sürecinde büyüyen online perakende uygulamaları yeni bir girişime ilham oldu.

Türkiye’de günlük 450 bin araç yük taşıyor

Diginak - 7.11.2023

Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca, Türkiye’nin GSYH’sinin 1 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde bunun yaklaşık yüzde 10’unun lojistik sektörüne ait olduğunu söyledi. Karaca, “Taşımacılık; savaşta mühimmat, barışta da ekmek taşımak için çok önemli” dedi.

Kamyoncu ve nakliyeciyi dijitalleştirdi, 300 KOBİ’nin yükünü taşımaya başladı

Diginak - 7.06.2023

Türkiye’de yurt için yük taşıması yapan yaklaşık 1 milyon kamyon esnafı buluyor. Kurumsal lojistik firmaları dışında genellikle dağınık bir yapıda olan bu kamyoncu esnafı, geleneksel ‘komisyoncu nakliye firmaları’ ile yük bulup para kazanıyor.

Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca’dan Genç Girişimcilere 7 Altın Öneri

Diginak - 7.06.2023

Diginak.com CEO’su Oğuzhan Karaca, Sabancı Üniversitesi’nde geleceğin girişimcileri ile buluştu. Melek yatırıcıları ikna etmenin yollarını ve girişimciliğin psikolojisini anlatan Karaca, gençlere tavsiyelerde bulundu.

Diginak’dan Sıfırdan Başlayalım Projesi

Diginak - 7.06.2023

Dijital taşımacılık platformu Diginak, depremden etkilenen bölgelerde çalışan ve deprem dolayısı ile yaşadıkları şehri terk etmek zorunda kalan lojistik profesyonellerine destek olmak üzere “Sıfırdan Başlayalım” sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi.

Yerli lojistik platformu Diginak, ABD pazarına göz dikti

Diginak - 7.06.2023

Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca “İş modelimiz Amerika pazarının geçmiş dinamikleri ve gelecek vizyonu incelenerek geliştirildi. Amerika pazarında da, Türkiye gibi Bireysel Nakliyeci ( Owner Operator) odaklı bir özmal yapısı var. Yakın bir zamanda bu pazara güçlü bir giriş yapmayı planlıyoruz” dedi.